Home PageRassenDe Amerikaanse korthaar, zwart met wit

apr 08

De Amerikaanse korthaar, zwart met wit

De Amerikaanse korthaar, zwart met witDe Amerikaanse korthaar is een ster in Amerika en Canada, maar zijn uiterlijk is niet bijzonder genoeg om kattenliefhebbers in de rest van de wereld te verleiden, vooral niet als ze ze met hun eigen rassen vergelijken. Tegenwoordig is de bicolour Amerikaanse korthaar duidelijk groter geworden dan zijn voorouders, en zijn aftekeningen variëren minder (vooral niet bij showkatten).

De Amerikaanse korthaar is vriendelijk en makkelijk in de omgang.

Paspoort
Ontstaan: in 1900
Land van herkomst: Verenigde Staten
Type: korthaar
Lichaam: stevig en compact
Gewicht: maximaal 6,5 kg
Goede eigenschappen: sportief, evenwichtig, vriendelijk
Om te onthouden: vaak een goede jager

De oorsprong van de Amerikaanse korthaar heeft te maken met de komst in Amerika van katten uit Europa, in de loop der eeuwen. Toch duurde het nog tot de eerste kattenshows, in de jaren 1900, voordat fokkers belangstelling kregen voor het ontwikkelen van een kortharig ras in Amerika. Merkwaardig genoeg kwam de eerste in Amerika erkende Amerikaanse korthaar in feite uit Europa.

Heel wat jaren lang werden deze katten beschouwd als gewone straatkatten, eens te meer omdat ze toen de naam ‘domestic short-hair’ droegen. In de jaren ’60 werd die naam veranderd in Amerikaanse korthaar’, na kruisingen met de exotic, die ten doel hadden de afmetingen van het ras te verbeteren. Daarna haalden deze katten grote prijzen binnen en trokken ze de aandacht van kattenliefhebbers in Noord-Amerika.

kleur
De kleur is buitengewoon belangrijk bij de zwart met witte Amerikaanse korthaar: de zwarte en witte vachtgedeelten moeten duidelijk onderscheiden zijn en een homogene kleur hebben. Er mag geen enkel spoor van wit haar in de zwarte vlakken zitten, en ook geen enkel spoor van kleurvlekjes. De oogkleur is ook heel belangrijk: bij volwassen katten moet die glanzend goudkleurig zijn, voor het contrast met de vacht.

Wist u dat?
Het vachtpatroon dat een kitten zal krijgen valt onmogelijk af te lezen uit dat van zijn ouders.

Katten hebben een wezenlijke rol gespeeld bij de kolonisatie van Noord-Amerika, doordat ze schadelijke dieren uitroeiden. Tijdens de goldrush van 1800 in Californië werden katten verkocht voor het exorbitante bedrag van 50 dollar per stuk!

De beharing van de katten wordt niet grijzer met de jaren, maar als een dier in de zon gaat zitten wordt het zwart van zijn vacht soms kastanjekleurig.