Home PageRassenDe Bengaal, bruin gemarmerd tabby

apr 08

De Bengaal, bruin gemarmerd tabby

De Bengaal, bruin gemarmerd tabbyDe Bengaal trok veel aandacht in de jaren ’90, deels doordat hij toen bij de kostbaarste raskatten hoorde. Maar zijn populariteit heeft ook veel te danken aan zijn schitterende vachtpatroon, dat door een zachte, zijdeachtige beharing geaccentueerd wordt. De Bengaal ontstond uit kruisingen van de huiskat en de wilde Aziatische tijgerkat (Felis bengalensis, of Bengaalse kat), die tot doel hadden ‘wilde’ aftekeningen te verkrijgen.

Paspoort
Ontstaan: in 1950
Land van herkomst: Verenigde Staten
Type: korthaar
Lichaam: lang en stevig
Gewicht: maximaal 6,5 kg
Goede eigenschappen: karakteristieke aftekeningen, slim
Om te onthouden: vaak het doelwit van dieven doordat hij kostbaar is.

Het fokprogramma waaruit de Bengaal ontstond dateert uit de jaren ’50. In die tijd kruiste een genetica, Jean Mill, een huiskat met een tijgerkat vrouwtje. Jean Mill wilde de aftekeningen van de tijgerkat toevoegen aan het temperament van huiskatten. Er kwam maar één kitten voort uit dit samenkomen, maar die bleek vruchtbaar.

Toen haar man stierf staakte Jean Mill haar onderzoek om er pas twintig jaar later mee door te gaan, nadat ze van Dr Centerwall, van de universiteit van Californië, bastaardjes had gekregen die op de hare leken, en die gefokt waren in het kader van een studie naar de gevolgen van kattenleukemie. In de loop van het fokprogramma daarna werden katten met en zonder stamboom gebruikt (waaronder de Egyptische mau, de ocicat, de Britse korthaar, de Abessijn en de Bombay). De Bengaal werd in Amerika in 1983 officieel erkend.

Gemarmerde aftekeningen
De gemarmerde uitvoering van de Bengaal is gelijk aan de klassiek tabby aftekeningen, waarbij de zwarttint wisselend verspreid is, met name op de poten. Het gemarmerde affect is heel kenmerkend en heel variabel. Er zitten ook kleine vlekjes onder het lijf en er lopen strepen op de rug.

Wist u dat?
De naam van dit ras is ontleend aan de Latijnse naam van zijn voorouder: Felis bengalensis.

In tegenstelling tot andere katten is de Bengaal gefascineerd door water en houdt hij van zwemmen als dat kan. Men neemt aan dat hij dit gedrag van zijn wilde voorouders overnam.